Experts, Ingenieurs, Taxateurs, Mediators, Perfectionisten

Spontaan gebroken houten mast

Geachte heer Brunsmann,

Sinds kort ben ik verwikkeld in een probleem met betrekking tot de houten mast van mijn boot.
Drie jaar geleden heb ik een nieuwe mast voor mijn boot laten maken. Het betreft een ronde massieve mast, opgebouwd uit verschillende lagen verlijmd oregonpine.
Enkele weken geleden is de mast tijdens de normale maststrijk-procedure spontaan gebroken. Het strijken van de mast voer ik altijd zelf uit, dat heb ik bij de oude mast jaren gedaan en ook al was die mast oud en slecht hij is daarbij nooit beschadigd.
De verzekering heeft de zaak afgedaan omdat zij er vanuit gaat dat bij het strijken een fout is gemaakt.De mastenmaker van de mast beroept zich op slechts één jaar durende garantie, die dus is verlopen, en gaat er ook vanuit dat hem geen blaam treft.
Hoe kan ik te weten komen waardoor de mast gebroken is en als we daar achter kunnen komen, kan uw expertisebureau mij helpen de verzekering en de mastenmaker (een bekende naam in mastenland) van hun ongelijk te overtuigen?

Met vriendelijke groeten,
**** *******


Geachte **** *******,

Het is moeilijk om op een onderzoek vooruit te lopen want het door u beschreven probleem kan veel oorzaken hebben. Ons bureau heeft verschillende specialismen in huis waaronder de technische beoordeling van houten constructies en -objecten.
Afgaande op uw omschrijving en het feit dat de mast door een ervaren mastenmaker is gebouwd sluit ik vooralsnog een lijmfout als breukoorzaak uit. Vaak wordt een onderdeel dat uit meerdere verlijmde lagen is opgebouwd, eerder sterker dan zwakker en meestal is de lijm een sterker deel dan het materiaal dat verlijmd is.
Er is een behoorlijke kans dat de oorzaak in dit geval moet worden gezocht in de samenstelling van het betreffende hout. Hout is een natuurproduct wat betekent dat iedere boom van een zelfde soort (ras), naast de rasbepalende overeenkomsten bepaalde unieke eigenschappen heeft, zoals dat ook bij bijvoorbeeld mensen en dieren het geval is. Deze eigenschappen worden onder andere bepaald door erfelijkheid, leefomstandigheden, ziekten en andere invloeden van buitenaf. Bij eerdere schadegevallen die door ons expertisebureau werden onderzocht hebben wij kunnen vaststellen en bewijzen dat de schades met microscopisch onderzoek zijn te verklaren.
Helaas hebben de expert van uw verzekeringsmaatschappij en de mastenmaker zich niet tot ons gewend, in dat geval hadden we de zaak met elkaar kunnen onderzoeken alvorens consclusies werden getrokken.
Wij zullen contact met u opnemen om de breuk te komen beoordelen en enkele monsters te nemen, zodat wij één en ander nader kunnen uitzoeken om met en voor u de ware breukoorzaak vast te leggen.

Vriendelijke groeten,

Brunsmann Jacht- & ScheepsExperts