Voortvarende expertise, drijvend op ervaring, gedreven door passie

Ontzinking door galvanische corrosie

Beste heer,
Als specialistisch bedrijf met een gerenommeerde naam hoop ik dat u ons kan helpen.
Onlangs hebben wij een polyester zeilboot gekocht waarmee wij een lange reis willen maken.
De doorvoeren, fittingen en kranen onder de waterlijn zijn 1/2 jaar geleden allemaal vernieuwd met messing materialen. Op internet lees ik dat brons langer meegaat vanwege het ontzinken van messing op zeewater. Moeten we meteen bang zijn? Om nu alle doorvoeren en kranen te gaan vernieuwen vanwege wat berichten over ontzinken lijkt me nogal wat...
Heel graag uw zeer gerespecteerde reactie,
Met vriendelijke groet,
.......

Geachte heer .....

Een eenduidig antwoord op uw vraag is eigenlijk niet te geven.
De ontbinding van messing op zeewater is van diverse factoren afhankelijk.

Voor het ontbinden als gevolg van elektrolyse moet spraken zijn van een gesloten stroomkring tussen verschillende materialen. Bovenlangs heen en onderlangs via het buitenwater terug of andersom.
Aan de bovenzijde (de droge zijde) kan die kring worden gevormd door het rompmateriaal of door aangesloten delen.
Aan de onderzijde (de natte zijde) wordt die kring gevormd door het buitenwater. Bijna al het buitenwater geleidt stroom door de aanwezige vervuiling en mineralen. Op zout water is die geleiding echter groter waardoor een eventueel proces sneller verloopt.
Omdat uw boot van polyerster is, bestaat aan de droge zijde geen verbinding tussen de verschillende geleidende onderdelen. De doorvoeren staan daar dus niet (via het rompmateriaal) in direct contact met materialen zoals de schroefas of de schroef et cetera.
Zo'n gesloten stroomkring kan wel weer worden gevormd door de metalen spiraal of wapening die in sommige slangen aanwezig is.
Als u zeker weet dat dergelijke onderdelen (bijvoorbeeld slangen of leidingen) niet voor een verbinding zorgen, is het risico op verval van de doorvoeren als gevolg van elektrolyse niet groot.
Bestaat dit risico wel, of bent u daar niet zeker van (het is eventueel te meten) dan kunt u een aluminuim of zinkanode onder de waterlijn aan de romp bevestigen en alle metalen delen daarmee verbinden. Met een koperen stroomdraad met meervoudig geslagen kern legt u dan bewust een stroomkring aan door de blanke draad met een slangklem op de doorvoer te klemmen. Door het aansluiten op een anode zorgt u ervoor dat het meest onedele element, namelijk de anode, als eerste aan de eventuele elektrolyse wordt opgeofferd.
Voor de ontbinding als gevolg van galvanische corrosie, moeten verschillende metalen in direct geleidend contact met elkaar staan. Dat is bijvoorbeeld de verbinding tussen de huiddoorvoer en de afsluiter.
Als de afsluiters aan de messing doorvoeren van roestvaststaal zijn is de kans op galvanische corrosie heel reëel en is vervanging van de afsluiter aan te bevelen.
Als de afsluiters van (vernikkeld of verchroomd) brons danwel messing of van kunststof zijn, is de kans op galvanische corrosie zeer klein.
Hopende u hiermee een werkbaar antwoord te hebben gegeven,
Veel succes en vriendelijke groet,
P.J. Brunsmann.

Specialismen

Keuren
Ook al bent u nog zo technisch, het gebruiken van een vaartuig is compleet anders dan het beoordelen van het vaartuig en de techniek ervan. Daarom hebben wij ons in het keuren gespecialiseerd zodat u zorgeloos kunt varen
Lees verder >>
Taxeren
Verschillende partijen maken gebruik van onze kennis, ervaring en snelle werkwijze. Waaronder particulieren, werven, banken, verzekeringsmaatschappijen, overheden, et cetera.
Lees verder >>
Conflict-Arbitrage
Bij zaken doen riskeert men conflicten. Een nieuwe of gebruikte boot kopen of verkopen, een boot onderhouden of bouwen is daarop geen uitzondering. Wij hebben de kennis en ervaring partijen te helpen bij het oplossen van conflicten..
Lees verder >>

Lid van

- Hiswa, brancheorganisatie watersportindustrie